Radiografiile dentare în timpul sarcinii
Sunt periculoase radiografiile dentare în timpul sarcinii?
Fiecare dintre noi este expus zilnic unor doze de radiații, care provin din mediul înconjurător, fie că vorbim de radiații produse de materialele terestre (piatră, materiale de construcții, gresie sau materiale ceramice) sau radiații produse de aparatură electronică, pe care o avem la fiecare pas.
Doza de radiații pe care o absorbim zi de zi din mediul înconjurător este egală cu doza de radiații a unei radiografii panoramice. Aceste doze normale de radiații acumulate de-a lungul timpului nu ne afectează sănătatea.
În timpul unei radiografii dentare de control (panoramică), un adult este expus la o doză de radiații de 10 μSv, mai exact, echivalentul unei zile de expunere la radiația incasata din mediul inconjurator.
O femeie însărcinată expusă profesional (medic radiolog/asistent radiolog) poate încasa o doză de radiații de 1mSv, echivalentul a 100 de radiografii panoramice, fără ca acest lucru să reprezinte un risc asupra sarcinii. Aceasta este și recomandarea Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare – norme fundamentale de securitate radiologică, secțiunea 2- Cerințe specifice privind limitarea dozei. Limita de doze pentru persoanele expuse profesional, art. 23, alin. 3.
Sievert-ul (Sv) este unitatea de măsură a dozei de radiații.
În clinicile de radiologie dentara DentaVis investim mereu în aparatură de ultimă generație, ultraperformantă și cu cele mai mici doze de radiații.
Radiografiile dentare și tomografiile 3D CBCT, din clinicile noastre de radiologie dentară, au nivel foarte scăzut de radiații.
Este important de știut că radiografiile dentare nu afecteaza embrionul, procesul de organogeneză sau nașterea.
Radiațiile emise de aparatele Roentgen dentare digitale sunt extrem de mici, țintite exclusiv către dinți, iar reflexia lor către zonele considerate de risc (abdomen, ovare și sâni) sunt protejate printr-un șorț special conceput din plumb.
Totuși, ca o precauție suplimentară, este recomandat să se evite efectuarea radiografiilor în perioada primului și ultimului trimestru de sarcina.
Pot efectua radiografii dentare în perioada alăptării?
Deoarece radiografiile dentare digitale sunt localizate pe o zona anume și au o doză minimă de radiații, nu sunt contraindicații care să împiedice pacientele care alăptează să efectueze investigații de acest fel. Radiografiile dentare au doze minime de radiatii si sunt efectuate cu sort de protectie care blocheaza radiatia, astfel incat acestea nu afecteaza alaptarea sau calitatea laptelui matern.
Pot efectua o radiografie la DentaVis dacă sunt însărcinată sau dacă alăptez?
În toate centrele de radiologie dentara DentaVis se pot efectua în maximă siguranță radiografii
sau tomografii CBCT dentare chiar și în timpul sarcinii sau alaptarii.
Radiografiile dentare în timpul sarcinii
Ce trebuie să fac dacă medicul îmi recomandă să efectuez o radiografie dentară în primul trimestru de sarcina?
În clinicile de radiologie dentara DentaVis investim mereu în aparatură de ultimă generație, ultraperformantă și cu cele mai mici doze de radiații.
Radiografiile dentare și tomografiile 3D CBCT, din clinicile noastre de radiologie dentară, au nivel foarte scăzut de radiații. Radiografiile dentare au de departe cel mai scazut nivel de radiatii comparativ cu orice alta investigatie radiologica( radiografie de torace, abdomen, membre, etc)
Este important de știut că radiografiile dentare nu afecteaza embrionul, procesul de organogeneză sau nașterea.
Radiațiile emise de aparatele Roentgen dentare digitale sunt extrem de mici, țintite exclusiv către dinți, iar reflexia lor către zonele considerate de risc (abdomen, ovare și sâni) sunt protejate printr-un șorț special conceput din plumb. În Centrele de Radiologie Dentară Digitală DentaVis, șorțul de protecție se utilizează fără excepție.