3D CBCT – Tomografia Computerizată cu Rază Conică
Atunci când efectuați un Computer Tomograf 3D CBCT în centrele DentaVis, beneficiați de cea mai avansată tehnologie din domeniul radiologiei maxilofaciale, cu cel mai scăzut nivel de radiații.
Cum putem obține volume de o acuratețe crescută la un nivel atât de scăzut de radiații?
Pentru a înțelege acest lucru, trebuie mai întâi să înțelegem diferența dintre Computerul Tomograf clasic și 3D CBCT – Computerul Tomograf cu Rază Conică, utilizat în centrele DentaVis.
Tehnologia avansată CBCT utilizează un fascicul de raze conice transmise pe un senzor static, producând întregul volum dintr-o singură scanare (rotație în jurul capului pacientului). Computer-ul Tomograf cu Rază Conică capturează o serie de imagini de o anumită grosime pe care apoi le combină dupa un anumit algoritm. 3D CBCT-ul folosește voxel-ul (volumetric pixel). Voxel-ul este o unitate tridimensională, înglobând mai multă informație într-o singură scanare.
Computerul Tomograf clasic utilizează un fascicul de raze sub forma unui evantai în achiziția de imagini. Reconstrucția oricărui punct de pe traseul razei X este redat sub forma unei imagini alcătuite din pixeli. Pixelul este o unitate bidimensională exprimată în termeni de radiodensitate relativă. Tubul anodic de mare putere propagă raze X către detectorii așezați în semicerc în jurul pacientului, realizându-se o singură imagine per scanare, fiind necesare mai multe rotații și mai multe scanări. Fiecare imagine obținută la fiecare scanare necesită o mică zonă de suprapunere cu cea anterioară, pentru ca reconstrucția volumului să fie corectă. Adică, obținem aceeași informație, cu o doză mai mare de radiații într-un timp mai lung.
Modalitatea de capturare a imaginii dintr-o singură rotație din cazul Computer-ului Tomograf cu Rază Conică este mult mai rapidă decât metoda tradițională spirală utilizată de computerul tomograf clasic. Doza de radiații este mult mai scăzută în cazul 3D CBCT datorită eliminării necesității suprapunerii imaginilor pentru reconstrucția volumului.
Cât de mari sunt diferențele de doză de radiații dintre cele două?
Un exemplu concludent:
CT la abdomen = 8.000 microsievert
CBCT Complet (la tot capul) = 32 microsievert
Doza zilnică din mediul natural = 10 microsievert