Geniul lui Marie Curie
TED ED Lessons worth sharing
Geniul lui Marie Curie
Lessons by Shohini Ghose
Traducător: Oana M. Vasarhely
Corector: Cristina Nicolae
Dacă vrei să arunci o privire asupra manuscriselor lui Marie Curie va trebui să semnezi o declarație și vei purta echipament de protecție pentru a te proteja de contaminarea cu radiații. Rămășitele doamnei Curie au fost și ele îngropate într-un sicriu sigilat cu plumb, ținând departe radiațiile care erau inima cercetării sale și, cel mai probabil, cauza decesului său.
Crescând în Varșovia, în Polonia ocupată de Rusia, tânăra Marie, originar numită Maria Sklodowska, era o studentă nemaipomenită, dar care a înfruntat obstacole dificile. Ca femeie, i-a fost blocat dreptul la învățământul superior, așadar, ca un act de sfidare, Marie s-a înscris la Floating University, o instituție secretă ce furniza pe ascuns educație tinerilor polonezi. Economisind bani și muncind ca și guvernantă, în cele din urmă s-a mutat la Paris pentru a studia la Sorbona. Acolo Marie a primit o diplomă atât în fizică, cât și în matematică, supraviețuind, în mare parte, din pâine și ceai, leșinând uneori din cauza înfometării.
La Paris, Marie l-a întâlnit pe fizicianul Pierre Curie care i-a pus la dispoziție inima și laboratorul său. Ea însă dorea să se întoarcă în Polonia. Totuși, la întoarcerea sa în Varșovia, a descoperit că obținerea unei poziții academice ca femeie a rămas o provocare, dar nu era totul pierdut. Înapoi în Paris, aștepta Pierre, bolnav de dragoste, iar perechea s-a căsătorit repede, devenind un duo formidabil al științei.
Munca unui alt fizician a trezit interesul lui Marie Currie. În 1896, Henri Becquerel a descoperit că uraniul emite spontan o radiație misterioasă asemănătoare razei X ce poate interacționa cu filmul fotografic. Curie a descoperit curând că toriul emitea o radiație similară. Cel mai important, puterea radiației depindea complet de cantitatea elementului și nu era afectată de schimbările fizice sau chimice. Acest lucru a dus-o la concluzia că radiația venea din ceva fundamental, atomic fiecărui element.
Ideea era radicală și a ajutat la combaterea modelului tradițional unde atomii erau obiecte indivizibile. Apoi, concentrându-se pe un minereu super radioactiv, numit Pehblenda, soții Curie au descoperit că uraniul nu putea crea radiația de unul singur. Așadar, erau alte elemente radioactive care puteau fi de vină?
În 1898, au anunțat două elemente noi: poloniul, numit după țara de origine a lui Marie și Radiu, cuvântul latinesc pentru rază. Tot ei au inventat termenul de “radioactivitate”. În 1902, soții Curie extraseră o zecime de gram de clorură de radiu pură din mai multe tone de Pechblenda, o realizare incredibilă la acea vreme.
Mai târziu în acel an, Pierre Curie și Henri Becquerel au fost nominalizați pentru premiul Nobel în fizică, dar Marie era omisă. Pierre a susținut partea soției sale și a meritelor ei. Astfel, soții Curie și Becquerel au împărțit premiul Nobel în 1903, Marie Curie devenind prima femeie laureată a premiului Nobel.
Finanțați și respectați, soții Curie erau într-o formă grozavă, dar tragedia a lovit în 1906 când Pierre a fost zdrobit de o trăsură când traversa o intersecție aglomerată. Devastată, Marie s-a dedicat cercetărilor sale și a preluat postula lui Pierre de a preda la Sorbona, devenind prima profesoară a școlii.
Munca sa individuală era roditoare. În 1911 a mai câștigat un premiu Nobel, de data aceasta în chimie, pentru descoperirea anterioară a radiului și a poloniului și a extragerii și analizei radiului pur și a compușilor săi. Acest lucru o face prima și, până astăzi, singura persoană cu premii nobel în două științe diferite.
Prof. Curie a pus în practică descoperirile sale, schimbând aspectul cercetărilor și tratamentelor medicale. A înființat unități radiologice mobile în timpul Primului Război Mondial și a investigat efectele radiațiilor asupra tumorilor.
E posibil ca beneficiile aduse umanității să fi venit cu un cost personal mare. Curie a murit în 1934 de o boală a măduvei osoase, azi considerată de mulți a fi cauzată de expunerea la radiații.
Cercetarea revoluționară a lui Curie a pus bazele în care înțelegem fizica și chimia, deschizând căi în oncologie, tehnologie, medicină și fizică nucleară, printre altele. Descoperirile sale în radiație au marcat începutul unei noi ere, dezgropând unele dintre cele mai mari secrete ale științei. Geniul lui Marie Curie